Slim verwarmen: tips om energiekosten te besparen

Oct 31, 22
Slim verwarmen: tips om energiekosten te besparen

De energieprijzen stijgen voortdurend en vrees je dat jouw energierekening voor deze winter aanzienlijk hoger zal uitvallen? Met bepaalde gedragspatronen, moderne technologie en structurele maatregelen kun je jouw kosten verlagen. Zo verwarm je slim en bespaar je geld.

Hoe verwarm je op de juiste manier?

Als je je gedrag aanpast, kun je veel energie besparen bij het verwarmen. Het is niet moeilijk, je dient gewoon deze eenvoudige tips te onthouden en ze consequent volgen.


Tip 1: Bespaar energie met de perfecte verwarmingstemperatuur

Oververhit je woonruimte niet. Iedereen heeft een persoonlijk gevoel voor temperatuur, maar als je energie wilt besparen op verwarming, kun je onderstaande richtlijnen volgen - en je zult nog steeds niet bevriezen.

Woonkamer: 20 tot 23° C
Badkamer: 22 tot 24° C
Kinderkamer/werkkamer: 22° C
Keuken/hal: 18 tot 21° C
Slaapkamer: 16 °C tot 19° C (niet kouder, anders neemt het risico van schimmel toe)
Kelderruimtes: 6 °C

Elke graad telt. Door je kamertemperatuur één graad te verlagen, daalt je energieverbruik met ongeveer 6 procent. Om energie te besparen is het dus vooral belangrijk om de verwarming goed te gebruiken.

's Nachts en als er niemand thuis is, hoef je niet volledig te verwarmen. Verlaag de temperatuur 's nachts en wanneer je de woonkamer verlaat. Om de temperatuur 's nachts te verlagen, kun je de radiator instellen van niveau 3 op niveau 1. Dit verlaagt de temperatuur met ongeveer 4 tot 5 °C en vermindert jouw verwarmingskosten met maximaal 10 procent.

Let op: Zet de verwarming tijdens het koude seizoen nooit op 0. Het opnieuw verwarmen van afgekoelde ruimtes kost meer energie dan de radiator permanent op niveau 1 te laten staan. Als kamers in de winter volledig afkoelen, neemt ook de kans op schimmel toe. Dus als je goed wilt verwarmen, zorg dan voor een constante toevoer van warmte.

Als je kamers niet goed warm worden, ook al heb je de radiatoren op de perfecte temperatuur ingesteld, controleer dan andere factoren: zijn de ramen bijvoorbeeld allemaal luchtdicht? Gebrek aan isolatie kan ook het probleem zijn.

Overzicht: Stappen op de thermostaat

 

Overzicht: Niveaus op de thermostaat
* (sterretje)

Vorstbescherming, ca. 5° C

Getal 1

ca. 12° C

Getal 2

ca. 16° C

Getal 3

ca. 20° C

Getal 4

ca. 24° C

Getal 5

ca. 28° C

 

Tip 2: Sluit 's nachts de luiken 

Hebben jouw ramen luiken? Dan kun je 's nachts warmte opslaan door ze 's nachts in elke kamer te laten zakken. Er vormt zich een luchtbuffer tussen de ruit en het rolgordijn, waardoor minder energie kan ontsnappen. Met deze tip kun je het warmteverlies tot 20 procent beperken. Het effect is nog groter als je gordijnen hebt en ze sluit. Zorg er echter voor dat ze de radiator niet bedekken.

 

Tip 3: Goede ventilatie in de winter

Zelfs als het buiten erg koud is, moet je in de winter regelmatig luchten. Dit vermindert de vochtigheid in de woonruimte en voorkomt schimmelvorming. Hier zijn twee belangrijke tips om jouw woning in de winter goed te verwarmen:

  • Twee tot vier keer per dag ongeveer 5 minuten ventileren. Kruisventilatie is bijzonder effectief. Het is niet raadzaam om ramen urenlang gekanteld te laten staan. Hierdoor wordt te veel verwarmingsenergie verspild en bestaat bovendien het risico van schimmelvorming omdat het metselwerk bij het raam afkoelt en vochtig kan worden.
  • Draai de thermostaatkraan omlaag tijdens het luchten.

Vergeet bij het luchten niet de minder gebruikte (en verwarmde) ruimtes zoals bergingen en kelders. Omdat vocht de neiging heeft zich op koudere plaatsen te vormen, is het risico van schimmel in deze kamers bijzonder groot.

 

 

Tip 4: Houd de verwarming vrij en isoleer de muur achter de radiator

Voor een effectieve verwarming dien je ervoor te zorgen dat je de radiator niet afdekt met gordijnen of meubels. Dit voorkomt dat de warmte zich door de kamer verspreidt. Ondersteun in plaats daarvan de warmteverdeling door een isolerende folie achter de radiatoren te plaatsen. Dit voorkomt warmteverlies via de buitenmuur en maakt het in het beste geval mogelijk de verwarming een graadje lager te zetten.

 

Tip 5: Ontlucht de radiator

Als een radiator pruttelt of niet helemaal warm wordt, moet je hem ontluchten. Dit is geen hekserij, elke huurder kan het zelf doen. Bevestig gewoon een speciale ontluchtingssleutel op de verwarmingsklep en draai hem met de klok mee.

Draai vooraf de thermostaatkraan helemaal open, zodat de lucht gemakkelijk kan ontsnappen. Houd een kom onder de kleine opening die je op de klep ziet. Zodra je de sleutel hebt omgedraaid, komt er vloeistof uit. Wanneer er alleen verwarmingswater uitkomt en geen lucht meer, sluit je de kraan weer met de sleutel. De radiator is nu ontlucht en kan weer efficiënt verwarmen.

Hoe verwarm ik goed met moderne technologie?

Moderne technologie helpt je goed te verwarmen. Met slimme radiatorknoppen kun je 4 tot 10 procent extra verwarmingsenergie besparen en heel veel handelingen automatiseren

 

Tip 6: Programmeer vaste verwarmingstijden en bespaar stookkosten


Programmeerbare radiatorkranen zijn goed voor je als je regelmatig op dezelfde tijden van huis bent of op vaste tijden gaat slapen. De thermostaat zet de radiatoren lager op de voorgeprogrammeerde tijden en warmt ze weer op wanneer je ze nodig heeft.

Dit betekent dat je niet langer kunt vergeten alle kachels in jouw woning of appartement op een lagere temperatuur te zetten - wat energie en geld zou verspillen. Bovendien wordt je 's morgens begroet door een voorverwarmde badkamer.

 

Tip 7: Slim verwarmen betekent zuinig verwarmen


Smart home vindt zijn weg naar steeds meer huishoudens, en dat geldt ook voor verwarming met slimme radiatorknoppen. Slimme technologie maakt verwarmen veel comfortabeler en maakt het gemakkelijker voor je om jouw besparingsdoelstellingen te bereiken. Het is gemakkelijk om te beginnen: voor smart home beginners is een starterspakket met een zogenaamde bridge, waarmee je je slimme apparaten in een netwerk opneemt en bedient, en verschillende slimme thermostaten, die je rechtstreeks op de radiator aansluit, de moeite waard.

Je kunt je slimme radiatorknoppen programmeren voor vaste sequenties en ze op elk moment via de app aanzetten wanneer je je werk verlaat, of ze zachter zetten wanneer je al lekker in bed ligt. Zo werkt moderne energiebesparende verwarming.

Meer bespaartips? Check dan de bespaartips van Milieucentraal.